in Inspiratie

Allereerst wens ik je een gelukkig, ondernemend en succesvol 2015! Het jaar 2015 belooft een leuk jaar te worden. De economie trekt aan, we krijgen meer te besteden en de werkloosheid lijkt af te nemen. Daarmee is de basis zonder meer positief. Ook neemt in 2015 het belang van ondernemend gedrag en ondernemerschap weer toe. Met het komende herontwerp en het nieuwe beroepsgerichte examenprogramma zijn er volop mogelijkheden om op een inspirerende manier invulling te geven aan modern onderwijs.

Eigenlijk is al die aandacht voor de jaarwisseling een rare gewoonte. De aarde blijft om zijn as draaien, de tijd tikt gewoon door en er is niets wat plotseling verandert. De eerste januari is een voortzetting van 31 december.  Ondanks dat we dat weten geeft een jaarwisseling een schwung; van terugkijken en vooral van vooruitkijken.

Veranderend ondernemerschap

Als ik terugkijk naar ondernemerschap in Nederland dan zie ik een wezenlijke verandering. In de eerste jaren van deze eeuw, zo tot 2008, was het “in” om voor je zelf te beginnen: je vleugels uitslaan, verantwoordelijkheid nemen. Veel mensen gaven hun soms heel goede baan op om een eigen bedrijf te beginnen. We hebben heel veel mensen begeleid die met deze ambitie een nieuwe stap zetten.

De groep mensen die nu, anno 2015, start is anders. Het zijn er in aantal veel meer dan pakweg tien jaar geleden. Maar het grootste verschil is de drijfveer. Het gaat nu veel minder om ontplooiing. Vaak is nu zelfstandig ondernemerschap de enige manier om als vakman een inkomen te verwerven. Dat is een andere attitude. Vaak is de kennis van ondernemerschap ook heel gering.

De vrijblijvendheid is verdwenen

Rond het jaar 2008 heeft een trendbreuk plaatsgevonden. Daar zijn ten minste twee oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst natuurlijk de bankencrisis die in 2008 begon en in 2009 zijn hoogtepunt bereikte. Voor de vele consultants en adviseurs betekende dat een grote verandering: de markt is kleiner geworden, de tarieven zijn lager geworden en marketing is veel belangrijker geworden.

De andere reden is bijna even vanzelfsprekend. De rol van Internet is enorm toegenomen. Internet, automatisering en social media sijpelen de samenleving in en zorgen voor een structurele verandering van bedrijfsprocessen. Wat eerst een volledige functie was is nu een beperkte taak die in deeltijd of als ZZP-er kan worden uitgevoerd. De banen op MBO-niveau staan onder druk.

Kansen voor ondernemend onderwijs

Het is verleidelijk om te somberen over deze ontwikkelingen. Zekerheden vallen weg, vroeger wist je waar je aan toe was. Toch doe ik dat niet. Want de bankencrisis heeft één ding wel heel duidelijk gemaakt: de waarde van geld. En de uitrol van Internet zorgt voor veel nieuwe banen: aan de bovenkant van de arbeidsmarkt maar verrassend genoeg ook aan de onderkant. Volop kansen dus.

En die kansen zijn een bron van inspiratie voor docenten en managers want wat geef je je studenten mee? Wie nu zijn HBO- of MBO-opleiding begint komt over vier jaar op de arbeidsmarkt. Wat geven we hem of haar mee, zodat hij of zij goed voorbereid is? Daarbij is kennis van groot belang, maar niet alleen dat. Vorming, maatschappelijke oriëntatie en een ondernemende attitude zijn evenzo van belang.

Zin in 2015!

De kansen die zich nu voordoen inspireren mij om ook in 2015 verder te gaan met ondernemend gedrag en ondernemerschap. Inmiddels hebben al enige duizenden studenten gewerkt met Wereld van de Ondernemer Online. Met de nieuwe cursussen Een Ondernemend Project en Financieel Management breiden we ons aanbod uit. Op die manier geven wij een impuls aan ondernemend onderwijs.

Ik heb zin in 2015. U ook?

 

 

 

 

Recente berichten
Reacties
 • Wim Rutgers
  Beantwoorden

  Gerard,

  Dank voor je uitnodigende Blog en Nieuwjaarswens en ik steun graag jouw bemoedigende ambitie om vooral door te gaan met aandacht voor en training in ondernemendheid. Daarnaast is het begeleiden van starters inderdaad sterk aan te bevelen, immers kennis en kunde geven voorsprong. Wat mij betreft gaan we onverminderd verder met onze passie, de ander te begeleiden bij de realisatie van persoonlijk (zelfstandig) ondernemerschap.

  2015, nieuwe ronde, nieuwe kansen, mooie prijzen!

  Wim Rutgers

Laat een reactie achter

twee + zes =

0