in Innovatie, Keuzedelen

Maandag was ik op bezoek bij het Hout en Meubel College in Rotterdam. Dit mbo leidt studenten op voor beroepen op het gebied van meubel, hout, design en wonen. Ik werd getroffen door de mogelijkheden en de ambitie die er vanaf spat! Dit mbo is een prachtig voorbeeld dat duidelijk maakt dat het mbo een belangrijke rol speelt bij innovatie en de toepassing daarvan. Het mbo geeft handen en voeten aan innovatie.

Innovatie is belangrijk voor bedrijven én voor werknemers. Door innovatief te zijn kunnen bedrijven steeds een stap vóórlopen op veranderende behoeften en wensen van klanten. De innovatieve kracht van bedrijven hangt sterk samen met hoe een bedrijf de creativiteit van haar werknemers kan benutten.

Innovatie is niet alleen gericht op verdere ontwikkeling van het bestaande aanbod maar ook op de ontwikkeling van nieuw aanbod. Met innovatie moeten bijvoorbeeld antwoorden gevonden worden voor problemen op het gebied van circulaire economie, klimaatverandering en het beheren van water. Innovatie hangt sterk samen met ondernemerschap en duurzaamheid.

Inspirerende toepassingen

Een voorbeeld is de laser-cut techniek. Bij deze techniek snijdt een laserstraal in bijvoorbeeld hout. De zaagsnede is flinterdun, waardoor zeer nauwkeurig gewerkt kan worden. Met deze techniek kan ook reliëf uitgesneden worden. Daardoor ontstaan nieuwe toepassingen voor hout, en alternatieven voor bijvoorbeeld plastic.

3-D printen is niet nieuw meer, althans wat betreft de techniek. De aandacht ligt steeds meer op het toepassen van 3-D printen: met onverwachte materialen, in “onmogelijke” vormen en in nieuwe combinaties. Het toepassen ervan op industriële schaal is de volgende stap.

Een laatste voorbeeld is de 3D-bril. Met een 3D-bril zit je echt in een andere wereld. Studenten die zo’n bril dragen kijken gillend vanaf de bovenste etage van een wolkenkrabber naar beneden. Een andere mogelijke toepassing: mensen met een fobie zoals pleinvrees, of angst voor bepaalde dieren helpen om met de fobie om te gaan.

Belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten

Innovaties worden vaak gedaan in grote bedrijven en worden meestal bedacht door universitair opgeleide mensen als ingenieurs en chemici. Maar bij de uitwerking van de concepten zijn de mbo-ers aan zet. Want dan moeten zij oplossingen vinden voor problemen die in het laboratorium of op de tekentafel niet voorzien zijn.

MBO-ers geven dus handen en voeten aan innovaties. Hun rol zal bij de verduurzaming van kantoren en huizen en bij de aanstaande energietransitie steeds groter worden.

Voor de mbo-ers zelf biedt innovatie veel mogelijkheden: nadenken over verbeteringen, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en invulling geven aan uitdagingen. Het werk wordt daardoor rijker.

Het keuzedeel Inspelen op Innovaties

Nadenken over verbeteringen, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en invulling geven aan uitdagingen staan centraal in het keuzedeel Inspelen op Innovaties. Veranderingen gaan snel en zekerheden vallen weg. Van een moderne medewerker wordt verwacht dat hij in zijn werk inspeelt op veranderingen en innovaties, en deze toepast in zijn beroep.

Vanuit deze gedachte is het keuzedeel Inspelen op Innovaties gemaakt. Het keuzedeel richt zich op (toekomstige) medewerkers die geconfronteerd worden met innovaties, en die deze veranderingen moeten toepassen in hun beroep.

Maar wat is nu innovatie? Hoe speel je in op innovatieve ontwikkelingen? Met deze methode leren studenten in te spelen op innovatieve ontwikkelingen. Dat kan het beste door praktisch aan de slag te gaan. Het keuzedeel biedt een ander perspectief op het beroep, en het besef dat Inspelen op Innovaties niet iets bijzonders is, maar vanzelfsprekend is voor een vakman.
Het hoort er bij.

Recente berichten

Laat een reactie achter

1 × een =

0