Deskresearch is een vaak gebruikte opdracht voor studenten. Vroeger betekende dat een bezoek aan een bibliotheek om kranten en vakbladen door te nemen. Nu gaat dat per pc, laptop of telefoon. Met een paar muisklikken zijn een hoop gegevens te vinden, vaak zelfs veel te veel. Maar hoe vind je nu relevatie informatie? In deze blog staan een aantal handige tips die je studenten kunnen helpen om de juiste info te vinden.
Studenten zijn gewend om alles via Internet te zoeken en te boeken. Allerhande informatie is met een paar muisklikken te vinden. Vaak zijn er veel te veel gegevens waardoor ze het overzicht verliezen. En klopt al die info die op-popt eigenlijk wel? Studenten lijken misschien handig met Internet maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Mogelijk helpen onderstaande zoekcommando’s studenten om sneller en beter deskresearch te doen, zodat de informatie die ze vinden ook waardevoller is.
“Dubbele aanhalingstekens”
Met dubbele aanhalingstekens geef je in je zoekopdracht aan dat je exact déze woordgroep zoekt. Tik bijvoorbeeld “Inspelen op Innovaties” in en er verschijnen pagina’s waarop dit letterlijk zo voorkomt. Tik je Inspelen op Innovaties in zonder aanhalingstekens, dan vind je ook pagina’s waar de woorden ‘Inspelen’ en ‘Innovatie’ verder uit elkaar staan.
Dubbele aanhalingstekens gebruiken kan echter ook betekenen dat je nuttige resultaten mist als je de term te nauw omschreven hebt.
Het minteken –
Door een minteken te gebruiken sluit je zoekwoorden uit. Een student zoekt bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid, maar geen info van het RIVM. Door duurzaamheid-RIVM in te tikken krijgt hij alles rond duurzaamheid te zien, zonder dat het RIVM er in voor komt. Voor alle duidelijkheid: een min-teken tussen de woorden, zonder spaties.
Het –teken kan je ook gebruiken om bepaalde website uit te sluiten. Deze truc werkt niet alleen voor woorden, maar bijvoorbeeld ook voor sites. Tik dan in: -site:sitenaam.nl. Het zelfde geldt voor bestandtypes; tik dan bijvoorbeeld in -filetype:pdf.
Twee puntjes ..
Hoeveel is de zeespiegel ook alweer gestegen? Was het nu 10 centimeter of een meter?
Het goede antwoord vind je door twee puntjes te plaatsen tussen het laagste en het hoogste getal dat je denkt, in dit geval 10cm..100cm.
Maar omdat je de zoekterm stijging zeespiegel gebruikt moet je deze beide woorden tussen aanhalingstekens plaatsen.
De volledige zoekterm wordt dan: “stijging zeespiegel”10cm..100cm.
De asterisk *
Wat was ook al weer de volledige uitdrukking? Blieb op innovaties. Vervang blieb door het asteriskteken *, en je browser vertelt je dat het gaat om inspelen op innovaties.
Related:
Door related: in je browser in te tikken krijg je alle info die samenhangt met het woord dat je intikt. Bijvoorbeeld: door related:”proeven van ondernemerschap” in te tikken krijg je alles dat verwijst naar Proeven van Ondernemerschap.
Waar staat het?
Soms open je een pagina en staat de info die je zoekt in een flinke lap tekst. Waar staat nu de informatie die je zoekt? Die informatie maak je zichtbaar met de toetsencombinatie Ctrl + F.
Gebruik de toetscombinatie ctrl+F als je op de betreffende pagina staat. Dan verschijnt er rechtsboven een balk waar je tekst kunt invullen. Tik daar je zoekwoord in. Meteen zie je waar je zoekterm staat want deze wordt gemarkeerd. Rechts in dat vak staat hoe vaak het woord voorkomt, bijvoorbeeld 3/3. Met het pijltje “naar beneden” ga je naar de volgende positie waar je zoekwoord voorkomt.
Tot slot
Er zijn nog meer van deze handige zoektips. Als je deze technieken met je studenten oefent, bespaar je ze veel tijd en maak je deskresearch veel leuker.