in Inspiratie

Door de gebeurtenissen in Parijs kreeg het weinig aandacht: Ajax en Cruijff gaan uit elkaar. Na vijf jaar van ambitie, successen van het eerste elftal en veel intern gekrakeel is de kogel door de kerk.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat is hier misgegaan? Cruijff heeft drie kardinale fouten gemaakt. Hieronder de fouten van Cruijff. Zo voorkom je dat je zelf ook die fouten maakt.

 

Vijf jaar geleden startte Johan Cruijff zijn “fluwelen” revolutie binnen Ajax. Het spel moest beter, lees aanvallender. Er moesten meer eigen grote talenten doorbreken. En tegelijkertijd moest Ajax weer terugkeren op het internationale podium. Deze grote ambities werden door velen juichend ontvangen.

In de afgelopen vijf jaren is Ajax vier maal kampioen geworden, een fantastisch resultaat. De revolutie blijkt echter niet zo van fluweel als werd gezegd. Het rommelt tussen het bestuur en Cruijff, het rommelt tussen de technische staf en de aanhangers van Cruijff, talenten vertrekken en internationaal speelt Ajax geen hoofdrol.

Succesvol en toch ontevreden, als gevolg van drie kardinale fouten.

Accepteer de situatie zoals die is

Grote talenten van eigen bodem en tegelijkertijd groot internationaal succes, de fluwelen revolutie legde de lat erg hoog. Maar was en is het realistisch om de verwachtingen zo hoog op te stoken? Cruijff heeft clubs erg succesvol gemaakt, dus zijn vele aanhangers geloofden dat hij dat nu weer zou doen.

De realiteit is anders. Talenten vertrekken op jonge leeftijd naar “grote” voetballanden. Daardoor wordt het steeds moeilijker een team voor lange tijd bij elkaar te houden. En je kan nu eenmaal geen supertalenten uit de boom schudden.

Je moet het dus doen met wat er is in het hier en nu. Dat geldt voor Cruijff, voor managers en voor ondernemers; voor iedereen dus. Tijdens de fluwelen revolutie is dit uit het oog verloren, fout nummer 1.

Neem verantwoordelijkheid

Advies geven is één ding, verantwoordelijkheid nemen is een heel ander ding. Als je een advies geeft ben je afhankelijk van de keuzes en vaardigheden van de ander. Een advies kan de ander naast zich neerleggen, of gewijzigd uitvoeren. Elke adviseur en consultant kent de waarde van een advies: zodra je jouw beste advies hebt gegeven moet je je kindje loslaten.

Maar als je je kindje niet los kunt laten? Dan krijg je de situatie die bij Ajax is ontstaan. Het bestuur handelt in de gegeven situatie. Cruijff en zijn aanhangers houden vast aan zijn wensbeeld. Het gevolg is dat de realiteit en de ambitie botsen. Er ontstaat een politieke situatie, met botsende partijen, kampen, onderhandelingen en vastlopende relaties.

Óf je neemt verantwoordelijkheid voor het hele proces, óf je geeft advies en accepteert dat de ander verantwoordelijk is. Dat geldt voor Cruijff, voor managers en voor iedereen. Elke tussenweg leidt tot verlies. Dit was fout nummer 2.

Wees de leider

Wanneer je verantwoordelijkheid draagt moet je ook de leider zijn. En het omgekeerde geldt ook: als je de leider bent moet je ook de verantwoordelijkheid dragen. Bij Ajax loopt, of misschien wel liep, dat door elkaar heen. Het bestuur is de formele leider en Cruijff is de informele leider.

Bij het leiden van een organisatie hoort het nemen van besluiten. Vanwege het grote informele leiderschap van Cruijff kan het bestuur niet om de adviezen van Cruijff heen, ook al passen deze misschien niet in de gegeven situatie. Met al zijn informele macht kan Cruijff op zijn beurt het bestuur geen opdrachten geven, omdat hij geen formele positie heeft.

Formele of informele leider, zowel het bestuur als Cruijff hebben verzuimd een besluit te nemen en dat ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit vergroot het politieke gedrag binnen de club. Dit geldt voor Cruijff, voor managers, voor iedereen. Elke tussenweg leidt tot verlies. Dit is fout nummer 3.

Wegcijferen

De drie fouten van Cruijff zijn herkenbaar voor iedereen. Leedvermaak is niet op zijn plaats want eigenlijk is iedereen zich bewust dat hij of zij die fouten zelf ook kan maken.

Maar iedereen kan deze fouten ook voorkómen. Daarvoor is een grote mentale stap nodig. Soms moet je jezelf, je ego en/of je eigenbelang simpelweg wegcijferen!

Recente berichten

Laat een reactie achter

16 + zeventien =

0