in Ondernemend onderwijs

Veel scholen en docenten proberen vorm te geven aan onderwijs op het gebied van ondernemend gedrag en ondernemerschap. Er is nog geen traditie op dit gebied, dus dat is met recht een innovatie!

Er lijkt zich een succesvolle aanpak uit te kristalliseren. Deze aanpak hebben wij samengevat in een startset van De Wereld van de Ondernemer. Als docent of onderwijsmanager kunt u hier gebruik van maken, zonder kosten.

 

De afgelopen jaren hebben diverse scholen geëxperimenteerd met lessen over ondernemend gedrag en ondernemerschap. Zoals het hoort bij experimenteren leidt dat tot succesvolle werkwijzen, maar ook tot minder succesvolle vormen. De ervaring van deze voorlopers is erg waardevol.

Bij ons onderzoek “Ondernemend Onderwijs op het kantelpunt” zijn we veel voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde methodes tegen gekomen. In de DOE-agenda staat een overzicht van succesvolle do’s en van te vermijden dont’s. Door voort te bouwen op de kennis en ervaring van de voorlopers kunnen volgende succesvolle stappen gezet worden, en worden dure fouten vermeden.

Startset

Wij hebben die ervaringen vertaalt naar een startset. Deze is online  te vinden bij De Wereld van de Ondernemer. Het bevat onder meer:

  • Een inleiding over ondernemerschap,
  • Uitleg over ondernemend onderwijs als doorgaande leerlijn,
  • Uitleg over het werken met De Wereld van de Ondernemer Online,
  • De modellen van De Wereld van de Ondernemer,
  • Een begrippenlijst van onderwerpen rond ondernemerschap,
  • Een beschrijving en inhoudsopgaven van vijf cursussen,
  • De inhoud van handleidingen voor docenten,
  • Toetsmatrijzen,
  • Voorbeelden van lesprogramma’s en urentabellen,
  • Een format voor een ondernemingsplan dat voldoet aan de kwalificatie-eisen.

Wat kunt u hier mee doen?

De startset is een basis voor onderwijs op het gebied van ondernemend gedrag en ondernemerschap. Het geeft inzicht in en overzicht over ondernemerschap: wat komt daar bij kijken en hoe hangt dit alles samen. Het helpt u bij het maken van keuzes voor het inrichten van uw ondernemend onderwijs.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een van de cursussen van De Wereld van de Ondernemer Online, zoals bijvoorbeeld de cursus Proeven van Ondernemerschap, of de cursus Een ondernemend project. Het kan ingezet worden bij het gebruik van een ELO, of in combinatie met een boek zoals het boek Ondernemerschap. Elke cursus biedt extra gerichte en verdiepende inhoud in de vorm van een docentenhandleiding.

Waarom bieden wij u dit aan?

Het is onze missie om zoveel mogelijk leerlingen en studenten kennis te laten maken met ondernemend gedrag en ondernemerschap. Dat is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die zij nodig hebben om zich in de toekomst van een inkomen te voorzien. Door de kennis en ervaring die wij opgebouwd hebben te delen, dragen we daar aan bij.

Wij delen deze deskundigheid via de startset gratis met docenten en managers in het onderwijs. Deze startset is een perfecte basis voor de diverse online-cursussen van De Wereld van de Ondernemer, zoals de cursus Ondernemend Gedrag en de cursus Ondernemerschap.

Zo krijgt u toegang tot de startset

Vraag hier uw persoonlijke toegangscode naar de startset aan. U krijgt een persoonlijke account na het invullen van uw aanmeldingsformulier. Hiermee u kunt inloggen op de startset van De Wereld van de Ondernemer Online.

Meer weten?

Het rapport ‘Ondernemend onderwijs op het kantelpunt’ is gebaseerd op de bijdrage van bijna 200 deelnemers aan een online enquête, en op 40 diepte-interviews met docenten, studenten en onderwijsmanagers. Dit rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek. Op verzoek sturen wij u dit rapport toe.

Nog meer weten?

Op basis van dit onderzoek hebben wij de DOE-agenda opgesteld. De DOE-agenda bevat do’s en dont’s over ondernemend onderwijs. Het bevat praktische tips die u kunt gebruiken bij de implementatie van ondernemend onderwijs. Op verzoek sturen wij u deze DOE-agenda toe.

Recente berichten
2 Reacties
  • Atie Doedens
    Beantwoorden

    L.s.

    Ik ben leerkracht op een school voor Praktijkonderwijs en geef daar de praktijklessen winkelmedewerker.
    Ik heb jullie stuk over ondernemend onderwijs en ondernemerschap gelezen en wil onderzoeken of ik dit ook binnen Praktijkonderwijs kan implementeren.
    Bij deze vraag ik dan ook de toegangscode voor de startset. Graag zou ik ook de DOE – agenda ontvangen.

    Groet,

    Atie Doedens
    Kranenburg
    Utrecht
    030 251 24 92

  • Karin Swerts
    Beantwoorden

    Ik ben wel geïnteresseerd in een toegangscode, maar ook in de DOE-agenda. Op dit moment werk ik al een paar jaar met tweede en derdejaars niveau-3-leerlingen Uiterlijke verzorging. Ik merk dat leerlingen het vak ondernemerschap heel moeilijk vinden. Het ligt nog te ver van hun belevingswereld af. Veel leerlingen willen ook geen ondernemer worden en zien het vak dus als extra ballast waar ze niets aan hebben.

Laat een reactie achter

tien + twintig =

0