in Innovatie

Onlangs was ik op bezoek bij het iXperium Oss van ROC De Leijgraaf.  Ik werd getroffen door de mogelijkheden en de ambitie die er van af spat! Persoonlijk vind ik het een prachtig voorbeeld waarin duidelijk wordt dat innovatie en vooral de toepassing daarvan op mbo-niveau goed mogelijk is. Innovatie is niet alleen voorbehouden aan mensen met universitaire opleidingen.

Innovatie is belangrijk voor bedrijven én voor werknemers. Door innovatief te zijn kunnen bedrijven steeds een stap vóórlopen op veranderende behoeften en wensen van klanten. De innovatieve kracht van bedrijven hangt sterk samen met hoe een bedrijf de creativiteit van haar werknemers kan benutten.

Het keuzedeel “Inspelen op Innovaties”.

Vernieuwing en innovatie worden steeds belangrijker in onze samenleving. Veranderingen gaan snel en zekerheden vallen weg. Van een moderne medewerker wordt verwacht dat hij in zijn werk inspeelt op veranderingen en innovaties, en deze toepast in zijn beroep.

Vanuit deze gedachte is het keuzedeel “Inspelen op Innovaties” gemaakt. Het keuzedeel richt zich op (toekomstige)  medewerkers die geconfronteerd worden met innovaties, en die deze veranderingen moeten toepassen in hun beroep.

Maar wat is nu innovatie? Hoe speel je in op innovatieve ontwikkelingen? Met onze methode leren studenten in te spelen op innovatieve ontwikkelingen.

Inspirerende toepassingen

Een 3D-bril is een voorbeeld van zo’n innovatie. Met een 3D-bril zit je echt in een andere wereld. Studenten die zo’n bril dragen kijken gillend vanaf de bovenste etage van een wolkenkrabber naar beneden. Dit is een van de mogelijke toepassingen: mensen met een fobie (lift- of pleinvrees, hoogtevrees, angst voor bepaalde dieren, etc.)  helpen om er mee om te gaan.

In de technische hoek zijn er toepassingen om rond te wandelen in een Sketchup ontwerp. Veel VMBO-leerlingen en MBO-studenten gebruiken dat. Bijvoorbeeld bij opleidingen Handel, als ze een winkelindeling moeten ontwerpen. Daarbij lopen ze rond in hun eigen ontwerp. Ze  lichten hun  keuzes toe aan de rest van de klas die meekijkt op een scherm.

Een derde voorbeeld is geschikt voor opleidingen Mens & Maatschappij. Een voorbeeld uit deze hoek: virtueel een reis door de bloedbaan maken. Uiteindelijk kom je uit tot in het DNA, met alle uitleg wat en/of hoe alles werkt. Of je kunt het skelet en alle hardere structuren van het menselijk lichaam in beeld brengen en benoemen.

IXperium Oss

Deze drie voorbeelden zijn afkomstig van ROC De Leijgraaf. IXperium Oss is de naam van de proeftuin van De Leijgraaf. In deze proeftuin werken docenten en studenten samen met andere opleidingen aan leren en lesgeven met ICT.

Ik werd getroffen door de mogelijkheden en de ambitie die er vanaf spat! Persoonlijk vind ik het een prachtig voorbeeld waarin duidelijk wordt dat innovatie en vooral de toepassing daarvan op mbo-niveau goed mogelijk is. Innovatie is ook, maar niet alleen voorbehouden aan mensen met universitaire opleidingen.

Uitnodiging voor een werkbezoek

De mensen van het iXperium delen graag hun ervaringen en nodigen je uit voor een werkbezoek. Op woensdag 8 maart 2017 is er de gelegenheid om het iXperium te leren kennen. Tevens praten we over de mogelijkheden van het keuzedeel Inspelen op Innovaties.

Ervaren, onderzoeken, uitdagen, leren van elkaar….. Dit zijn de thema’s van dit werkbezoek.

Je maakt kennis met nieuwe technologieën en de mogelijkheden daarvan.

In het tweede gedeelte van de middag  delen we ervaringen over de keuzedelen rond innovatie, ondernemend gedrag en ondernemerschap.

Je bent van harte welkom!

Recente berichten

Laat een reactie achter

acht + vier =

0