Steeds meer docenten overwegen om het Business Model Canvas in te zetten bij hun onderwijs over ondernemen. Niet alleen docenten; ook onderwijsmanagers zetten de eerste stappen met het Business Model Canvas om het curriculum te verbeteren.
En terecht! Het canvas blijkt een krachtig instrument dat perfect in het onderwijs kan worden toegepast. Je werkt op een systematische en transparante manier aan je plannen. Veel inspirerender en motiverender dan het traditionele ondernemingsplan. Ook voor jou alle reden om kennis te maken met het Business Model Canvas!
Het Business Model Canvas is een visueel model, daarom heet het een canvas. Het canvas bestaat uit negen samenhangende bouwstenen. Met elkaar, dus in samenwerking met collega’s, werk je aan een project, een plan, een bedrijf of een curriculum. Snel en eenvoudig. Daarom is het Business Model Canvas een erg sterke tool.
Vijf redenen om er mee aan de slag te gaan
Hierom zou je met het Business Model Canvas aan de slag moeten gaan:
- Je creëert een gemeenschappelijk beeld en een taal om over je project, plan, curriculum of bedrijf te praten. Je kan het elkaar en anderen uitleggen. Met name het visuele aspect van het canvas helpt daar goed bij.
- Je krijgt inzicht in waar het écht om gaat bij je curriculum, plan, bedrijf of project. Daarbij heb je overzicht over alle aspecten die er mee samen hangen..
- Het Business Model Canvas kan je ook gebruiken om je plannen te verbeteren en/of om nieuwe concepten bedenken.
- Het vervangt het traditionele businessplan. In de meeste gevallen is het ondernemingsplan een veel te zwaar middel. Zeker voor onderwijsdoelstellingen is het te administratief van aard.
- Het Business Model Canvas is dermate simpel dat je direct aan de slag kan met vervolgstappen. Juist deze dynamiek maakt het inspirerend voor onderwijs!
Eenvoud en gemak kenmerken het Business Model Canvas. Je kan er al snel mee experimenteren en aardige resultaten halen. Het Business Model Canvas is een instrument dat eigenlijk elke docent zou kunnen toepassen.
Bij het Business Model Canvas staat de “toegevoegde waarde” centraal. Niet wat je doet, maar welke waarde je toevoegt staat centraal. Dit is een andere manier van kijken!
De kwaliteit van het resultaat wordt bepaald door de manier van begeleiden. Je kan een canvas snel en eenvoudig maken, dan is je resultaat navenant. Wil je een optimaal resultaat halen dan is ervaring met het canvas, doorvragen en kritisch “tegenhangen” beslist noodzakelijk. In de praktijk blijkt dat ervaring op die gebieden bepalend is voor de kwaliteit.
Wil jij ook leren werken met het Business Model Canvas?
Dat kan door deel te nemen aan onze workshop. In de workshop “Business Model Canvas” leg je de basis:
- Je leert wat het Business Model Canvas is.
- Je maakt je eerste les met het canvas, toegesneden op ondernemend onderwijs.
- Je maakt je eerste canvas over je curriculum.
- Je maakt een canvas als alternatief voor een ondernemingsplan.
Na afloop van de workshop kan je direct aan de slag!
Wil je weten wat het Business Model Canvas voor jou kan betekenen?
Geef je dan hier op.