in Algemeen

Gebrek aan motivatie is een serieus onderwerp in deze tijd. Het is lastig om grip te krijgen op motivatie. Te weinig motivatie is slecht voor je resultaten. Te veel motivatie heeft ook nadelen, het kan bijvoorbeeld leiden tot tunnelvisie. Grip krijgen op je eigen motivatie is soms lastig, studenten helpen om grip te krijgen op hun motivatie is nog lastiger. Corona is nu de grote spelbreker als het gaat om motivatie. In deze blog geef ik een paar tips. Hoe ga jij om met jouw motivatie en die van je studenten?

Motivatie is belangrijk, het zorgt ervoor dat iemand in actie komt. Motivatie staat ook centraal in de Why van The Golden Circle zoals Simon Sinek die beschreven heeft. Het uitgangspunt is: als iemand het nut inziet en de noodzaak voelt dan komt hij in actie. Het komt van binnen uit, wat het lastig maakt voor een docent of leidinggevende om de motivatie te stimuleren.

Het omgekeerde geldt helaas ook. Als het nut en de noodzaak om in actie te komen wegvalt dan vloeit de motivatie weg. Ook al heeft een student de vaardigheden om zijn werk goed uit te voeren, als er zaken spelen die hem demotiveren worden zijn resultaten slechter.

De Corona-crisis zorgt voor voldoende zaken die demotiverend kunnen werken. De hele dag achter een computer, alleen werken zonder andere studenten, alleen digitaal contact met de docent, geen contact met het stagebedrijf, individueel werken en niet in een groep en vooral eentonigheid.

Motivatie behouden

Er zijn wel een paar manieren om motivatie te onderhouden, heb ik ook zelf gemerkt.

  1. Ga eerst even naar buiten voor dat je achter je computer aan het werk gaat. Buitenlucht en beweging zijn gewoon lekker, ook als het een keer regent.
  2. Bepaal wat jij of je student vandaag aan resultaat moet halen.
    Praktisch en haalbaar resultaat behalen geeft een succeservaring.
  3. Kleine stappen
    Niet te veel ineens willen, als je het niet haalt is de teleurstelling kleiner.
  4. Neem pauze
    Bel, mail, Facetime of app iemand om even te kletsen.
  5. Zorg voor een aangename werkomgeving
    Goed licht, bureau goed ingericht, lekkere muziek……
  6. Beloon jezelf
    Vier dat je een resultaat gehaald hebt. Dat stukje chocolade krijg je pas als die presentatie af is.
  7. Zorg voor beweging, ook rond je bureau
    Bellen en appen kun je ook lopend, lezen kan je ook staand.
  8. Vraag hulp
    Niets is zo vervelend als je er niet uitkomt. Vraag iemand om hulp. Contact helpt als het even niet lekker loopt.
  9. Zet je computer op tijd uit
    Morgen is weer een dag.
  10. Zet je social media uit
    Klaar is klaar. Ga wat anders doen!

Hoe erg is gebrek aan motivatie eigenlijk?

Door de omstandigheden kan je soms niet ontkomen aan een leeg of gedemotiveerd gevoel. Als je er niks aan kunt doen dan rest je niets anders dan te accepteren dat je even geen motivatie hebt. Dat geldt voor jou maar zeker voor jongvolwassenen zoals je studenten. Ga uit van de tips, wees niet te streng en accepteer het.

Wat zijn jouw tips om te motiveren?

Hierboven heb ik beschreven wat onze tips zijn om met motivatie om te gaan. Passen ze ook bij jou? Of heb jij andere tips? Wat werkt goed bij jouw studenten?

Vertel het ons!

Recente berichten

Laat een reactie achter

11 − 4 =

0