in Ondernemerschap

Hoe breng je studenten bij hoe je onderneemt, een bedrijf opricht en voert? Hoe help je studenten bij het ontwikkelen van ondernemend gedrag? Want dat is waar de studenten en de samenleving om vragen.
Veel opleidingen kiezen voor de traditionele aanpak van handel: het schrijven van een ondernemingsplan. Een gemiste kans, want ondernemend onderwijs kan zoveel meer zijn. En het kan veel beter aansluiten op de beroepspraktijk! Denk aan een ondernemend project, financieel management en het Canvas. Eenvoudiger, praktischer en veel beter aansluitend op de maatschappij van de toekomst.

Bij de invulling van ondernemend onderwijs wordt snel teruggegrepen op een vertrouwde aanpak: het schrijven van een ondernemingsplan. Soms wordt dit aangevuld met een groepsopdracht voor een studentbedrijf. Het plan is een doorwrocht document met marketing, investeringsbegroting, juridische zaken en bijvoorbeeld een meerjarenbegroting.

businessplan

Het grote voordeel van een ondernemingsplan, een bedrijfs- of afdelingsplan is dat de student  zich de theorie eigen maakt. En die theorie kan je goed beoordelen en toetsen.

Regelmatig vormen groepjes studenten samen een bedrijf waarbinnen ze een product inkopen. Deze producten verkopen ze weer aan ouders, vrienden en bekenden. Na afronding van het schooljaar worden de meeste bedrijfjes weer opgeheven. Hiervan leren ze echt iets. Maar leren ze ook ondernemen?

De nadelen van Oud Ondernemen

Oud Ondernemen is gericht op handel. Deze traditionele aanpak heeft, naast de voordelen van het toetsen, een aantal belangrijke nadelen.

  • Het schrijven van een ondernemingsplan

De nadruk ligt op het ondernemingsplan. Maar: sluit de achterliggende theorie over organisatievormen, investeringsbegrotingen etcetera aan bij de toekomst van studenten Uiterlijke Verzorging, Klussenbus, Toerisme? Hoeveel van hen richten een NV op? De schaalgrootte en opzet gaat ver over de meeste heen. Zeker 90% van de studenten is beter geholpen met een eenvoudiger aanpak.

  • Een bedrijf oprichten

Veel van de bedrijfjes die studenten oprichten zijn gericht op handel: het inkopen en verkopen van spullen. Voor veel studenten, opnieuw bijvoorbeeld uit de Zorg, Welzijn of Uiterlijke Verzorging, sluit een handelsbedrijfje  niet aan op hun beleving. Deze studenten worden niet gedreven door omzet en winst!

  • Het voeren van een eigen bedrijf

Ook bij de nieuwe ondernemers zoals in de Zorg, Welzijn of Uiterlijke Verzorging moet een bedrijf zakelijk verstandig gevoerd worden. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk, zonder onnodige ballast?

Oud Ondernemen is niet onjuist of fout, dat beweer ik niet. In tegendeel: handel is een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. In die zin koester ik als ondernemer de handel en de handelsopleiding.

De kern van mijn boodschap is: onderwijs gebaseerd op handel sluit onvoldoende aan op de beleving, drijfveren en beroepscontext van ander vormen van ondernemen. Deze studenten zijn geholpen met een eenvoudiger aanpak die geen drempel vormt maar hen daadwerkelijk helpt.

Hiermee kan het beter!

Als alternatief voor Oud Ondernemen zijn er drie elkaar aanvullende mogelijkheden.

Het  Business Model Canvas is een handig model waarmee je een bedrijf of een project in kaart kunt brengen. Wat dit model bijzonder en waardevol maakt is dat het uitgaat van toegevoegde waarde: de waarde die je aanbod heeft voor je klant. Op die manier kunnen je studenten om op een visuele en interactieve manier aan hun plannen werken.

Het doel van de een ondernemend project is dat je je ondernemende vaardigheden verkent, oefent en toepast in een ondernemend project. Niet alle studenten hoeven ondernemer te worden. Maar je moet wel weten wat er komt kijken bij het werken ín of aan een onderneming. Je kiest een project dat bij je toekomstige beroep past.

Simpel gezegd is financieel management het vastleggen en duiden van financiële cijfers zodat je weet hoe je er financieel voor staat. Elke ondernemer moet enige basiskennis hebben van financieel management. Een ondernemer hoeft geen boekhouder te zijn, maar hij moet wel kunnen begrijpen wat zijn boekhouder doet!

Wat vind jij?

Hoe zijn jouw ervaringen met studentbedrijven? Welke resultaten behalen je studenten met een ondernemingsplan?  Welke lesvormen leiden bij jouw studenten tot een succes? Ik ben benieuwd.

Wil je meer weten van het Business Model Canvas, een ondernemend project en financieel management? Meld je dan hier aan of neem contact met ons op.

Recente berichten

Laat een reactie achter

15 + 7 =

0