in Algemeen

Het aantal vacatures neemt toe. De tekorten aan geschikt personeel lopen op. Dat geldt niet alleen voor de traditioneel lastig te bezetten functies in de techniek en in de zorg. Het tekort aan bijvoorbeeld koks en salesmanagers is erg hoog. Werkgevers zitten met de handen in het haar. Misschien is het tijd voor onorthodoxe maatregelen? In deze blog vier suggesties. Wat vind jij?

Voor werkgevers wordt het steeds moeilijker om geschikt personeel te werven. Het aantal vacatures groeit terwijl tegelijkertijd het aantal geschikte kandidaten afneemt. Werkgevers proberen hun medewerkers te behouden met goede regelingen. Kandidaten werven van concullega’s is daardoor lastig en nauwelijks mogelijk.

Omdat vacatures onbezet blijven kunnen opdrachten niet of niet op tijd opgeleverd worden. In de bouw is het tekort schrijnend. Projecten worden vertraagd omdat er te weinig metselaars zijn, te weinig monteurs zijn om keukens te plaatsen. Toeleveringsbedrijven kunnen niet op tijd hijskranen, grind of bakstenen leveren.

Onorthodoxe maatregelen

Dit zijn voorbeelden uit de bouw maar in andere sectoren geldt dit probleem evenzeer. Het tekort schaadt de bedrijfsresultaten en dus de economie. Tijd om te kijken naar onorthodoxe maatregelen?

Werkgevers hebben weinig andere mogelijkheden dan onder studenten nieuw personeel te werven. Het onderwijs kan daarbij een handje helpen.

Variabel collegegeld

Iedere student betaalt nu het zelfde collegegeld. Uit democratisch oogpunt is dat meer dan wenselijk. Maar als we nu eens minder of zelfs geen collegegeld zouden vragen voor sectoren waar schreeuwende tekorten zijn?

Een student met een duidelijk beeld van zijn toekomstig beroep zal zich hier niet door laten verleiden. Hij kan gewoon studeren zoals nu, voor hem verandert er niets.

Maar stel dat een student twijfelt tussen bijvoorbeeld Recreatie of Verpleging? Er is een grote behoefte in de verpleging, terwijl het erg moeilijk is een baan te vinden binnen de recreatie. Als de student kiest voor Verpleging heeft hij een groter kans op een baan én zijn studiekosten zijn lager! Kiest hij alsnog voor Recreatie dan verandert er niets voor hem.

Inzetten op BBL

Scholen kunnen een bijdrage leveren door meer opleidingen in de BBL-vorm aan te bieden, en minder in de BOL-vorm. Hierover heb ik eerder een blog geschreven.

Studieschuld kwijtschelden

Veel studenten moeten lenen om hun opleiding te kunnen volgen. Voor even zoveel studenten is dit een lastig probleem, omdat ze deze schuld nog jaren met zich meedragen.

Maar als we hetzelfde doen als bij collegegeld: minder of zelfs geen studieschuld opbouwen bij opleidingen gericht op sectoren waar schreeuwende tekorten zijn?

Een student met een duidelijk beeld van zijn toekomstig beroep zal zich hier niet door laten verleiden. Hij kan gewoon studeren zoals nu, voor hem verandert er niets.

En in het geval van die student die twijfelt tussen bijvoorbeeld Recreatie of Verpleging? Er is een grote behoefte in de verpleging, terwijl het erg moeilijk is een baan te vinden binnen de recreatie. Als de student kiest voor Verpleging heeft hij een groter kans op een baan én zijn studieschuld is lager! Kiest hij alsnog voor Recreatie dan verandert er niets voor hem.

Huisvesting voor nieuw personeel

De tekorten aan personeel zijn niet in het hele land gelijk, in de grote steden zijn de tekorten groter dan daarbuiten. Wanneer je voor die leuke baan naar een grote stad moet verhuizen dan is het vinden van een betaalbaar huis een groot probleem.

Misschien moeten we regelen dat woningbouwverenigingen voorrang gaan geven aan personeel dat een moeilijk vervulbaar beroep uitoefent, en dat naar een grote stad verhuist. Misschien niet fijn voor mensen die al lang op de lijst staan voor een andere woning. Maar niet nieuw, want partners krijgen na scheiding ook prioriteit.

Dit ligt buiten de invloed van het onderwijs. Maar nieuwe docenten ervaren dit probleem aan den lijve.

Wat vind jij?

Ik ben me er van bewust dat de vier maatregelen die ik voorstel misschien wel erg onorthodox zijn. Misschien zijn er andere en minder vergaande mogelijkheden?

Deel jouw suggesties met ons!

Recente berichten
Reacties
  • Marja
    Beantwoorden

    Hey,
    Wat een interessante blog.
    Erg leuk om te lezen.
    Dankjewel!

Laat een reactie achter

3 × vijf =

0