in Algemeen, Examinering

Met het eind van het schooljaar in zicht bereiden veel docenten zich voor op de examinering, ook van keuzedelen. Keuzedelen zijn nog vrij nieuw en voor veel docenten is het de eerste keer dat ze met de examinering daarvan te maken krijgen.

Daarom zetten wij de belangrijkste zaken rond de examinering van de ondernemende keuzedelen op een rijtje. Daarbij gaat het om de voorbereiding, van zowel docent als student, en de motivatie. Deze examens staan centraal:

Voor de uitvoering van het examen hebben we praktische tips.

Voorbereiding

Zelf maken of inkopen?
Zelf maken is nog steeds een mogelijkheid. De minister geeft echter de voorkeur aan inkopen uit het oogpunt van kwaliteit. Ook financieel is inkopen aantrekkelijker.

De examens zijn geschreven op de eisen van het keuzedeel. De examens zijn zo opgesteld dat de student deze geheel zelfstandig kan begrijpen en uitvoeren.

Voorbereiding studenten
Leg de studenten uit hoe je gaat examineren en waar het examen uit bestaat.
Neem hun portfolio met hen door. Daardoor krijgen ze overzicht over het werk dat ze gedaan hebben, dat helpt ze tijdens het examen.

Voorbereiding als docent
Als docent neem je natuurlijk het examen door voor je er mee aan de slag gaat. Kijk ook in de docentenhandleiding. Deze bevat onder meer een examenplan en een toetsmatrijs.

Motivatie studenten

De resultaten van de examens van keuzedelen tellen nog niet mee bij diplomering. Daarom blijkt het regelmatig lastig studenten te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Andere vakken lijken immers belangrijker!

Toch kan je de motivatie van studenten prikkelen, door te sturen op resultaat. Focus op een goed resultaat van de activiteiten en projecten. Beoordeel scherp en vermijd “genade-zesjes”. De cijfers tellen wel nog niet mee, maar een 8 staat toch echt beter dan een 4.

Een 4 op een cijferlijst valt een werkgever op. Het signaal is: “als het niet verplicht is doe ik er niet veel aan”. Dat wil geen enkele werkgever. Bespreek het op die manier met je studenten.

Praktische tips

Welke examens zijn beschikbaar?
Er zijn examens beschikbaar voor:

Waaruit bestaat het examen?
Het examen bestaat uit een Proeve van Bekwaamheid in de vorm van een presentatie, aangevuld met een schriftelijk theorie-examen.
Previews van het examen kan je hier aanvragen.

Het examen Ondernemerschap Mbo is omvangrijker. Het bestaat uit:
• Een ondernemingsplan,
• Een examen promotieplan,
• Een examen verkoopplan,
• Een theorie-examen,
• Een verkooppitch.
Dit is in lijn met de studiebelasting van 480 SBU.

Is het schriftelijk theorie-examen verplicht?
Het is niet verplicht wel geadviseerd. De studenten moeten het begrippenkader kennen. Het schriftelijk examen kan ook worden ingezet als ontwikkelingsgerichte toets. Het telt dan uiteraard niet meer mee in het examencijfer.

Het theorie-examen binnen het keuzedeel Ondernemerschap Mbo is wel verplicht.

Moet het examenportfolio worden beoordeeld?
Elke methode bevat opdrachten voor het examenportfolio. Het examenportfolio mag als input gebruikt worden bij het examen PvB-presentatie. De opdrachten van het examenportfolio moeten wel gemaakt worden maar hoeven niet per sé te worden beoordeeld.

Wanneer neem je de examens af?
Ons advies is om halverwege de periode (eventueel) het schriftelijk examen af te nemen en aan het einde de PvB-presentatie. Hiermee verdeel je de examenlast evenredig.

In geval van het keuzedeel Ondernemerschap Mbo is het raadzaam halverwege de periode het ondernemingsplan en de theorie te toetsen.

Vragen of suggesties?

Heb je nog vragen? Bel of mail ons.
Heb je suggesties om het proces van examinering te verbeteren? Graag! Bel of mail ons.

Recente berichten

Laat een reactie achter

twee × drie =

0