in Algemeen, Lesmethoden

Kan je ondernemend gedrag en ondernemerschap ook meten? Kan je bij studenten ook testen hoe ondernemend ze zijn? Bij de start van een nieuw schooljaar krijgen we deze vraag regelmatig. Het antwoord is: ja! Met de E-scan is het mogelijk om ondernemerscompetenties zichtbaar te krijgen en studenten te helpen deze te verbeteren. De E-Scan laat studenten online zien hoe hun ondernemende vaardigheden scoren. Ze ervaren wat hun sterke punten zijn en welke punten verbeterd kunnen worden. De E-scan is daarom een waardevolle aanvulling voor ondernemend onderwijs.

De E-Scan, de ondernemerstest voor studenten, is een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Aan de hand van de resultaten van de E-Scan krijgen studenten een betrouwbaar  inzicht in hun ondernemende kwaliteiten.  Met de E-Scan krijgen studenten en docenten een waardevolle aanvulling op hun ondernemend onderwijs.

De E-Scan is tot stand gekomen via uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Ze wordt internationaal gebruikt. Al meer dan 1.000.000 mensen hebben hun E-Scan gedaan. In Nederland maken onder andere de Kamer van Koophandel, uitkeringsinstanties en banken al gebruik van de E-Scan. Binnen het onderwijs hebben het Media College en de Hogeschool van Amsterdam al ervaring met de E-Scan opgebouwd.

De E-scan biedt daarom een solide basis om te werken aan ondernemend gedrag en ondernemerschap.

Hoe werkt het?

De test bestaat uit eenvoudige vragen. Na invullen ervan krijgen studenten direct toegang tot een gedetailleerd rapport over hun ondernemerskwaliteiten. Daarnaast krijgt de student ook persoonlijke tips en verbeterpunten voor het ontwikkelen van een ondernemende houding.

Praktische gegevens:

 • Testduur: gemiddeld 15 minuten
 • 125 eenvoudige vragen
 • Een rapport in PdF-vorm
 • Inclusief de mogelijkheid voor 3 personen om 360º feedback te geven

De scan geeft een betrouwbare indicatie van de ondernemendheid van een student. Het resultaat is een grafische weergave aangevuld met een persoonlijke toelichting inclusief tips voor persoonlijke ontwikkeling.

Voor wie is het geschikt?

Deze E-Scan is geschikt voor studenten vanaf mbo niveau 2 en hoger, en voor hbo-studenten. De E-Scan past bij onderwijs over retail en ondernemen.

De E-Scan is een praktisch hulpmiddel bij keuzedelen als:

Wat levert het op?

De E-scan scoort de antwoorden langs een aantal begrippen. Deze begrippen beschrijven het ondernemend gedrag en het ondernemerschap van de student. Deze begrippen zijn:

 • zelfstandigheid
 • dominantie
 • sociale organisatie
 • effectiviteit
 • doorzettingsvermogen
 • marktgerichtheid
 • creativiteit
 • flexibiliteit
 • risicobereidheid
 • prestatiegerichtheid

Hiermee is een perfecte aansluiting gemaakt met de ondernemende keuzedelen. Het biedt ook een perfecte aansluiting en verdieping op de keuzedelen ondernemend gedrag 1-2 en ondernemend gedrag 3-4.

De scores worden als een getal weergegeven ten opzicht van een referentiegroep. Het is heel belangrijk om je te realiseren dat de getal geen eindoordeel zijn! Het is een score in het hier en nu, in de huidige situatie. Studenten ontwikkelen zich en leren bij. Door de E-scan aan het begin van het onderwijs toe te passen, en vervolgens bij de afronding, breng je die ontwikkeling in beeld.

En zoals bij elke test: de resultaten zijn het begin, in onze situatie het begin van onderwijs!

Zelf aan de slag met de E-Scan

Hier kan je toegang krijgen tot de E-Scan en je persoonlijke toegang aanvragen.

Je studenten krijgen via de E-Scan gedegen inzicht in hun ondernemende vaardigheden!

Recente berichten

Laat een reactie achter

2 × vier =

0